Hans Vasen ontvangt Koninklijke onderscheiding

Hoogleraar Hans Vasen (tot 31 december 2018 medisch directeur van de StOET) is op vrijdag 17 mei 2019 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg het lintje opgespeld door burgemeester Pauline Bouvy-Koene van de Gemeente Voorschoten voorafgaand aan zijn rede ter afscheid georganiseerde symposium met als titel ‘Advances in Hereditary Gastrointestinal Cancer’ in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Hans Vasen trad in 1985 aan als medisch directeur bij Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren (StOET), hetzelfde jaar dat hij benoemd werd tot staflid van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten in het LUMC. Vasen promoveerde in 1989 aan de Universiteit van Utrecht met zijn proefschrift ‘Screening for hereditary tumours’. In 2009 werd Vasen benoemd tot hoogleraar Preventie bij erfelijke tumoren.

In 2018 ontving Hans Vasen de Dicke-medaille van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie voor zijn originele werk en belangrijke artikelen op het gebied van de erfelijke oncologische gastro-enterologie. Momenteel houdt hij zich bezig met het opzetten van een samenwerkingsverband voor het opsporen van erfelijke gastro-intestinale tumoren in het Midden-Oosten. Hij geeft daar voorlichting en vraagt aandacht voor deze ziektebeelden. Tevens bekleedt hij diverse functies in organisaties die zich bezighouden met het onderzoek naar erfelijke tumoren. Zo is hij erelid van het International Society for Gastrointestinal Hereditary Tumours (InSiGHT) en sinds 2000 hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Familial Cancer’.

Prof. dr. H.F.A. Vasen en Burgemeester Pauline Bouvy-Koene

Bron: LUMC